Tuesday, July 25, 2017

KONGSI RESEPI: BIHUN SOTO DAN BEGEDIL AYAM

Assalamualaikum semua, dan good day😁

Hari ni buat apa? Rehat je dekat rumah, sebab esok kerja kan. Hehe. 

Hari ni Nina nak share RESEPI BIHUN SOTO SEDAP DAN MUDAH, tak ketinggalan BEGEDIL AYAM SEKALI tau. Saje je nak share, sebab excited pertama kali buat terus jadi, ramai puji cakap sedap, tapi Nina tak makan pun, memang bukan seorang yang makan begedil. Kalau gi kedai pun, order siap-siap 'bihun soto taknak begedil'.

Ni resepi paling senang, yang tak pernah pegang sudip kuali pun boleh buat dan dijamin menjadi. Ada beberapa bahagian dalam resepi ni, Nina mula dengan resepi kuah dulu ye. Sebab bihun tu boleh rebus atau rendam air panas je setel.

Bihun soto ni masak masa sambut hari ulangtahun kelahiran anak buah tersayang, Mya Qaleesya yang ke-6, dah besar dah💗


KOMPONEN SOTO AYAM

Kalau yang Nina tahu, soto ni ada beberapa komponen:

Bihun
Kuah macam sup
Kicap berlada
Begedil
Bihun goreng tanpa lembutkan
Kacang tanah salai
Sayur-taugeh, sawi
Bawang goreng

Yang bihun tu macam biasa, yang kuah tu punya resepi, Nina punya kuantiti tak letak, boleh agak la kot kan, banyak mana nak buat, Nina buat banyak seperiuk besar gedabak macam kena lapik kekuda nak kacau😆

Cara masak kuah soto
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Di blend biar lumat

Bahan kasar- rempah 4 sekawan
Perencah sup ayam debu (resepi ni dari Nina punya mak sepupu, suka sangat soto dia, dia guna perencah ni, boleh juga nak guna perencah soto)
Dalam perencah sup ni dah ada jintan semua, jadi tak masuk jintan dah.



Nina guna brand Adabi.

Bahan lain:

Ayam- potong 4, dilarang potong 32 sebab nak perisi pulak, faham ke perisi tu apa? 
Garam
Air

Cara masak:
1) Tumis semua bahan blend tadi, dengan sedikit minyak, masukkan sekali rempah 4 sekawan.
2) Kacau sampai naik bau dan pecah minyak, masukkan perencah sup yang dah dikacau bersama air
3) Kacau sebentar sebelum masukkan air, ikut berapa banyak kuah kita nak hehe
4)Masukkan ayam, perasakan dengan garam.
5)Bila ayam dah masak, angkat, toskan dan perisikan-part ni paling malas sebenarnya😂


Ayam untuk dicarik-carik

Cara buat kicap cili

Bahan-bahan:
Cili padi
Kicap
Gula
Cuka

Cara buat-blend semua bahan di atas, gula tu sedikit saja ye😁

Nak sedap, guna kicap kipas udang. Siap kicap, paling senang.
 
Ok next, yang paling mendebarkan sebab kita tak makan, tak pernah buat tapi hari ni nak buat kan.

Cara masak begedil ayam

Begedil ayam ni kalau Nina google, ada yang nak kena asing telur putih, telur kuning, rasa rumit nya. Tapi Nina pilih untuk buat yang ni, bahan-bahan:

Isi ayam-diblend
Bawang besar-dipotong dadu
Ubi kentang-di hiris tak halus sangat, dan digoreng
Daun sup-dihiris halus
Lada merah besar-dipotong kecik-kecik
Garam
Serbuk lada putih
Telur



Cara-cara:
1)Tumis bawang besar sampai kekuningan
2)Masukkan isi ayam
3)Perasakan dengan garam
4)Dalam bekas lain, ubi kentang yang digoreng, dilenyek dan atau tumbuk, kacau bersama daun sup, lada dan masukkan serbuk lada putih
5) Campurkan ayam dan campuran ubi, gaul sebati, bentukkan sesuka hati


Nak bentukkan besar ke kecik ke bulat bujur boleh je hihi


Sedia untuk digoreng

Cara goreng:

Celup telur, dan masukkan dalam minyak panas, tunggu sehingga kekuningan, balik sekejap dan angkat, SIAP!




Yeayyy siap!
Kacang tanah goreng takda, sebab tak sempat goreng😆

Selamat menjamu selera.

Sebelum tidur wajib telan Ostematrix, taknak bangun esok dengan sakit badan lagi-lagi mengandung kan. Hehe.

Terima kasih tetamu, ni geng Shaklee yang datang.


Sincerely,
Nina Salleh

No comments: